Nowa jakość przechowywania
Nowoczesne kuchnie charakteryzują się doskonałą funkcjonalnością. Minęła już epoka kredensów z wypadającymi szufladami,
w których panował niemiłosierny bałagan. Zapraszamy do zapoznania się ze współczesnymi standardami przechowywania –
pomoże to w zaplanowaniu naprawdę komfortowej kuchni!
[two_fifth][/two_fifth]
[three_fifth_last]
Jak wysoko szafki wiszące?
Wysokość ich powieszenia powinna być dopasowana do głównego użytkownika. Osoba ta powinna sięgać bezpośrednio z podłogi do najwyższej półki.
W ergonomicznej kuchni nie ma miejsca na bieganie z krzesłem,
by dostać się do zbyt wysoko powieszonych półek!
[/three_fifth_last]
Szuflady zamiast półek w dolnych szafkach Półki w dolnych szafkach, zwłaszcza usytuowane na samym dole, są bardzo niefunkcjonalne. Półka wymaga schylania, klękania, a nawet wyciągania części zawartości na podłogę.

[two_fifth]

[three_fifth_last]
Szuflady gwarantują wygodny wgląd i optymalny dostęp
Dobre szuflady charakteryzują się pełnym wysuwem, co daje pełny wgląd w ich zawartość. Mają też blokady, by nie wypadły, oraz hamulce gwarantujące ciche zamykanie. Koniecznie muszą mieć podwyższone boki i tylną ściankę, by nic się nie wysunęło.
[/three_fifth_last]
Szuflady o określonych funkcjach Pomyślcie Państwo o właściwej organizacji wnętrza szuflad. Służą do tego stosowne wkłady i podziały, nadające szufladzie konkretną funkcję. Porządek jest częścią życia kuchennego!
Rozmieszczenie przedmiotów w kuchni na odpowiednich poziomach
Rozmieśćcie Państwo poszczególne artykuły na odpowiednich poziomach, uwzględniając częstotliwość ich użytkowania. Często stosowane produkty ułóżcie w łatwo dostępnych szufladach bezpośrednio pod blatem lub na najniższym poziomie szafek wiszących. Rzadziej stosowane produkty umieśćcie poniżej i powyżej tego poziomu. Sporadycznie używane produkty powinny się znaleźć na najwyższym poziomie szafki górnej i na najniższym poziomie szafki dolnej.
produkty rzadziej używane
produkty często używane
produkty stosowane sporadycznie
Przechowywanie w XXI wieku
Nowoczesne przechowywanie to cała gama sposobów na efektywne wykorzystanie przestrzeni ograniczających jej straty do minimum. Podstawowymi tendencjami przechowywania w kuchni XXI wieku są:
- zastąpienie półek w szafkach dolnych szufladami,
- zastąpienie tradycyjnie otwieranych drzwi w szafkach wiszących frontami unoszonymi do góry,
- specjalizacja szafek – przyporządkowanie im konkretnych funkcji.
Przystępując do projektowania kuchni, warto zapoznać się z bogatą ofertą mebli kuchennych, które stały się maszynami
do przechowywania. Oto, jak można pogodzić uporządkowanie z możliwością zapełnienia każdego miejsca:


…lub z podnoszonym frontem…
Stół w szufladzie.
Jeżeli wolimy wygląd szafki z drzwiczkami lub z przyczyn estetycznych jest to bardziej wskazane, zastosujmy szuflady zamaskowane za wspólnymi drzwiami. W ten sposób unikniemy wad wiążących się ze stosowaniem półek.
Relingi pomagają zorganizować przyprawy, pojemniki na drobiazgi, mogą też pomieścić suszarkę na naczynia – wszystko
w jednakowej, estetycznej konwencji.