Nowa jakość przechowywania

Nowa jakość przechowywania

Nowoczesne kuchnie charakteryzują się doskonałą funkcjonalnością. Minęła już epoka kredensów z wypadającymi szufladami,
w których panował niemiłosierny bałagan. Zapraszamy do zapoznania się ze współczesnymi standardami przechowywania –
pomoże to w zaplanowaniu naprawdę komfortowej kuchni!

[two_fifth][/two_fifth]
[three_fifth_last]
Jak wysoko szafki wiszące?
Wysokość ich powieszenia powinna być dopasowana do głównego użytkownika. Osoba ta powinna sięgać bezpośrednio z podłogi do najwyższej półki.
W ergonomicznej kuchni nie ma miejsca na bieganie z krzesłem,
by dostać się do zbyt wysoko powieszonych półek!
[/three_fifth_last]

 

Szuflady zamiast półek w dolnych szafkach Półki w dolnych szafkach, zwłaszcza usytuowane na samym dole, są bardzo niefunkcjonalne. Półka wymaga schylania, klękania, a nawet wyciągania części zawartości na podłogę.



[two_fifth][/two_fifth]
[three_fifth_last]
Szuflady gwarantują wygodny wgląd i optymalny dostęp
Dobre szuflady charakteryzują się pełnym wysuwem, co daje pełny wgląd w ich zawartość. Mają też blokady, by nie wypadły, oraz hamulce gwarantujące ciche zamykanie. Koniecznie muszą mieć podwyższone boki i tylną ściankę, by nic się nie wysunęło.
[/three_fifth_last]

 

Szuflady o określonych funkcjach Pomyślcie Państwo o właściwej organizacji wnętrza szuflad. Służą do tego stosowne wkłady i podziały, nadające szufladzie konkretną funkcję. Porządek jest częścią życia kuchennego!

Rozmieszczenie przedmiotów w kuchni na odpowiednich poziomach

Rozmieśćcie Państwo poszczególne artykuły na odpowiednich poziomach, uwzględniając częstotliwość ich użytkowania. Często stosowane produkty ułóżcie w łatwo dostępnych szufladach bezpośrednio pod blatem lub na najniższym poziomie szafek wiszących. Rzadziej stosowane produkty umieśćcie poniżej i powyżej tego poziomu. Sporadycznie używane produkty powinny się znaleźć na najwyższym poziomie szafki górnej i na najniższym poziomie szafki dolnej.

produkty rzadziej używane

produkty często używane

produkty stosowane sporadycznie

Przechowywanie w XXI wieku

Nowoczesne przechowywanie to cała gama sposobów na efektywne wykorzystanie przestrzeni ograniczających jej straty do minimum. Podstawowymi tendencjami przechowywania w kuchni XXI wieku są:

  • zastąpienie półek w szafkach dolnych szufladami,
  • zastąpienie tradycyjnie otwieranych drzwi w szafkach wiszących frontami unoszonymi do góry,
  • specjalizacja szafek – przyporządkowanie im konkretnych funkcji.

Przystępując do projektowania kuchni, warto zapoznać się z bogatą ofertą mebli kuchennych, które stały się maszynami
do przechowywania. Oto, jak można pogodzić uporządkowanie z możliwością zapełnienia każdego miejsca:

Szuflada cokołowa z wycięciem na syfon to wykorzystanie przestrzeni zazwyczaj “zmarnowanej”. Idealne miejsce na środki czystości, które w innym przypadku stoją na zlewie, szpecąc wygląd kuchni.
Nowoczesna gospodyni jest świadoma ekologicznie, a sortowanie odpadów stało się normą. Szafka otwierana pedałem ułatwia pracę, kiedy ma się ręce pełne śmieci.
Szuflada cokołowa może także służyć do przechowywania odkurzacza.

Szafka wisząca z uchylną klapą. Nikt nie uderzy głową w otwarte drzwi…

…lub z podnoszonym frontem…
…a to rozwiązanie do wysokich frontów…

… i wreszcie najnowsze rozwiązanie – front uchylno-łamany.
Szuflada w narożniku.
Deska do prasowania w szufladzie.

Stół w szufladzie.
Szuflada z bokami w kolorze inox.
Szuflada podświetlana..

Szafa żaluzjowa z gniazdem elektrycznym to miejsce do ukrycia drobnego sprzętu elektrycznego.
Im więcej przegródek w szufladzie ze sztućcami, tym większy panuje tu ład. Teraz wszystko ma swój kącik i nic nie ma prawa się pomylić.
Wysuwane lub obrotowe stelaże ułatwią dostęp do głębiej ulokowanych rzeczy. To idealny magazyn na żywność niewymagającą przechowywania w warunkach chłodniczych.

Jeżeli wolimy wygląd szafki z drzwiczkami lub z przyczyn estetycznych jest to bardziej wskazane, zastosujmy szuflady zamaskowane za wspólnymi drzwiami. W ten sposób unikniemy wad wiążących się ze stosowaniem półek.
Szufladki, szufladeczki! Wszystkie drobiazgi na swoim miejscu – już nie grozi im wymieszanie i chaos we wspólnej przepastnej szafie. Nareszcie wszystko pod kontrolą!
Regał na butelki to znany mebel, ale warto pamiętać, że świetnie zapanuje nad naszymi zbiorami win. Stanowi przy tym ozdobę nie tylko kuchni o tradycyjnej stylistyce.

Relingi pomagają zorganizować przyprawy, pojemniki na drobiazgi, mogą też pomieścić suszarkę na naczynia – wszystko w jednakowej, estetycznej konwencji.
Szafy na całą ścianę są bardzo pojemne. Wyposażone we wszystkie zaprezentowane tu systemy są doskonałą maszyną do przechowywania.
Zróżnicowana wysokość szuflad pozwala na dopasowanie odpowiedniej wysokości do planowanej zawartości. Teraz na pewno wszystkie sprzęty będą na właściwym miejscu!

Szuflada cokołowa to doskonały magazyn na zbiorcze opakowanie z napojami.
Szuflada cokołowa pod piekarnik może stanowić miejsce przechowywania garnków, rusztów i blach do pieczenia.
Samą przestrzeń w strefie cokołowej też można zapełnić szufladą. Przechowywać tu można rzadziej używane sprzęty lub takie, do których niski dostęp jest uzasadniony… Szuflada dla psa.

Szuflada z wysokim frontem może być magazynem na przyprawy w butelkach.
Wąskie wysuwane cargo to miejsce na suszenie ścierek kuchennych i przechowywanie środków czystości.
Sprzęt gospodarstwa domowego zabudowany w meblach znacznie lepiej komponuje się w kuchni. Lodówka nie straszy już białą połacią drzwi.